Jumaat, 6 Februari 2009

Walnut Coklat Bulat

Bahan-Bahan:

  • 150 gm mentega
  • 150 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 200 gm tepung halus
  • 30 gm tepung suji
  • 40 gm walnut (dikisar halus) Bahan-bahan hiasan:
  • Coklat masakan (dicairkan)
  • Kacang walnut
Cara:

Putar mentega bersama gula halus hingga ia kembang. Masukkan telur bersama air, putar ia sebentar. Masukkan tepung halus bersama tepung jagung, tepung suji dan walnut. Uli adunan hingga ia sebati dan menjadi doh. Canai doh 4 mm tebal. Terap doh dengan acuan bulat atau sebarang bentuk pilihan. Susun doh di atas tin bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Buat hingga habis doh. Bakar ia pada suhu 180C selama 20 minit. Biar ia sejuk. Ratakan sedikit coklat masakan pada permukaan biskut. Bubuh sebiji walnut di atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan