Jumaat, 6 Februari 2009

Tat Strawberi

Bahan-Bahan:

  • 200 gm mentega
  • 100 gm gula halus
  • 300 gm gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Pewarna merah dan hijau 50 gm bijan - bahan hiasan
  • 2 biji kuning telur - bahan hiasan
  • 500 gm strawberi - hancurkan (inti strawberi)
  • 200 gm gula - masak dengan gula sampai pekat (inti strawberi)
Cara:

Pukul mentega dengan gula hingga kembang sedikit masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan tepung gandum gaul hingga menjadi doh lembut. Ambil suku bahagian warnakan hijau dan selebihnya diwarnakan merah. Ambil sedikit adunan merah dileperkan, isi inti dan bentuk seperti strawberi, bentuk daun dengan adunan hijau dan lekatkan pada tampuk strawberi. Sampang dengan telur kuning, tabur bijan, bakar hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan